Antistresové menu alebo vplyv jedla na psychiku

Tak ako byliny majú svoje liečivé účinky a pôsobia nielen na telo a zdravie, ale aj na psychiku, rovnako pôsobí aj jedlo. Ovplyvňuje činnosť orgánov, ale zároveň posilňuje naše vlastnosti a zručnosti. Namiešaním správnych ingrediencií vieme pripraviť jedlo, ktoré nám môže pomôcť posilniť to, čo práve potrebujeme. A práve o alchýmii vedomého varenia je náš e- book Ako variť zdravo pre deti a pritom sa nenadrieť, z ktorého vám ponúkame malú ochutnávku.

dsc_0465

Nový školský rok s pohodou

„Začiatok školského roka so sebou často prináša stres. Ako pre deti, tak aj pre rodičov. Dnes preto navaríme jedlo, ktorým môžeme dať veľkým aj malým teplo domova a pevnú pôdu pod nohami,“ hovorí odborníčka na zdravé varenie –  Ľubka Balážová. Privítala som ju aj jej vnučku vo svojej kuchyni, aby sme si navarili antistresové, upokojujúce jedlo. Základ je pochopiť a osvojiť si hlavné princípy psychológie varenia, ktoré potom vieme aplikovať na rôzne ďalšie recepty.

Všímajme si tvary, farby a chute

Rozhodli sme sa pripraviť jedlo zo sezónnych sliviek. „Na človeka vplýva aj tvar jedla,“ vysvetľuje Ľubka a berie do rúk okrúhlu slivku. „Guľaté tvary nám podvedome navodzujú pocit pohody, mäkkosti a domova. Okrúhle sú aj tvary ženského tela,“ dodáva. Na psychiku pôsobia aj farby. Nielen tie na stenách, ale aj na tanieri. „Jedlo, ktoré dnes uvaríme, bude mať farby dúhy, lebo každá farba posilňuje nejaký orgán. Prevahu má oranžová, fialová a zelená,“ hovorí a ilustratívne ukazuje na slivky, marhule a jedlé buriny. Oranžová sa spája so životnou silou, pomáha pri liečení depresií, preto podporuje chuť do jedla aj do života. Fialová pozitívne pôsobí na koncentráciu, duchovnú stránku, harmonizuje energiu a podporuje kreativitu. Zelená farba napríklad povzbudzuje mozog, zároveň však dobre pôsobí aj na spracovanie hnevu, upokojuje.

Nájdime zem pod nohami prostredníctvom jedla

Koreňová zelenina nám posilňuje element zeme, rovnováhy a stability. Vňate pôsobia ako vzduch, dávajú nám ľahkosť a nadhľad. „V našom jedle dominujú tie z elementu zem, ktorá pôsobí uzemňujúco, bezpečne, dáva nám pevnú pôdu pod nohami, istotu. Pripravili sme tri chody, pričom tradične začíname polievkou. Tá by v jedle, v ktorom chceme navodiť harmonickú atmosféru, nemala chýbať. Polievka je základ jedla, rodiny, domova,“ rozpráva so zapálením Ľubka.

dsc_0386

 

Polievka:

Polievka pre radosť zo života

Recept pre 4 osoby:

½ šálky slzovky

4 šálky vody

½ kg tekvice hokkaido (alebo mrkvy)

1 väčší pór alebo mladá cibuľka s vňaťou

bylinky alebo vňate podľa chute – my sme dali ligurček a zádušník, kúsok riasy kombu, pol čajovej lyžičky himalájskej soli, jednu čajovú lyžičku panenského teplo stabilného ryžového oleja, môže byť sezamový, avokádový, horčičný…

Postup:  

Slzovku opláchneme, namočíme najlepšie na 6 – 8 hodín. Varíme ju v tej istej vode spolu s riasou kombu približne hodinu. Na troške oleja si orestujeme pór alebo cibuľky. Osolíme, pridáme pásiky hokkaida či mrkvy. Chvíľku podusíme. Zalejeme vriacou slzovkou aj s vývarom. Povaríme 5 – 7 minút. Pridáme nasekané bylinky a vypneme.

Ako pôsobia suroviny

Slzovka, inak jačmeň Hatomugi, perlivý jačmeň či jóbové slzy. Je to pseudoobilnina. Aj po dlhom varení je húževnatá a túto vlastnosť prenáša aj na človeka. Navarme si ju v situáciách, keď potrebujeme s húževnatosťou doťahovať veci do konca. S tým súvisí, že výrazne posilňuje odolnosť organizmu. Funguje antistresovo, upokojuje pankreas, slezinu a žalúdok, dáva nám pocit pohody, hebkosti, pokoja.

Hokkaido či mrkva sú oranžové zeleniny, ktoré nám dodajú energiu slnka, tepla, pocit pohodlia, komfortu, teda pohody. Guľatá zelenina, ako hokkaido, tieto aspekty ešte zintenzívni.  Podporí nám v tele pocit mäkkosti, hladkosti, poddajnosti. Špicatá mrkva zase viac vyburcuje k priebojnosti.

Pór a mladú cibuľku používame s vňaťou. Biele časti odhlieňujú pľúca i hrubé črevo a zároveň nám pomáhajú spracovať smútok. Zelené časti napomáhajú regenerácii pečene a žlčníka. Tiež pomáhajú lepšie narábať s hnevom.

Bylinky a buriny alebo divoká zelenina majú v sebe nespútanosť, divokosť a silu, ktorá dokáže ovplyvňovať naše prirodzené „ja“. Koreň ligurčeka ovplyvňuje obličky, močový mechúr, čiže napomáha precíteniu našich koreňov a uzemneniu. Vňate nám pomáhajú byť viac hlavou v oblakoch, fantazírovať, snívať.

dsc_0425

Druhý chod:

Valčeky sťaby zo zemiakového cesta

CESTO:

1 šálka pšena

3 šálky vody

2 – 3 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami

štipka soli

pre farbu môžeme pridať štipku šafranu alebo kurkumy

NÁPLŇ:

1 smažený ale údený tempeh, prípadne marinované tofu…    

SLADKÁ NÁPLŇ:

sezónne ovocie, ktoré dozrieva, napríklad slivky, hrušky, mirabelky

Postup:

Pšeno varíme vo vode s troškou soli 25 – 30 minút. Prikryté necháme vychladnúť. Do vychladnutého pšena zamiešame toľko vločiek, aby vzniklo husté lepivé cesto. Časť cesta, asi 2 pol. lyžice, si roztlačíme na dlani a zabalíme doň pásik tempehu, tofu, prípadne sejtanu špeciál. Vygúľame na valčeky, vyvaríme ich v osolenej vode, kým vyplávajú na povrch.

OMÁČKA:

V lete môžeme pripraviť omáčku z vňatí či z divokých burín na spôsob špenátu. Ako základ použijeme cukinu, tekvicu či patizón. My sme siahli po cukine. Nakrájanú na malé kúsky ju udusíme do polomäkka. Pridáme k nej špenátové listy, mangold alebo reďkovkové vňate, prípadne vňate z mladého kalerábu či červenej repy. Z divokej zeleniny môžeme použiť napríklad lobodu, “divoký špenát”, ktorý  pôsobí ako životabudič. Tiež žihľavu, tá zase podporuje bojovnosť a je vhodná najmä pre tých, ktorí sa nevedia brániť a “postaviť sa za seba”. Ďalšia možnosť je kozia noha pre zlepšenie trávenia a zvýšenie sviežosti a výkonnosti.

Postup:

Cukinu, ako hlavný základ, mierne povaríme alebo podusíme, rozmixujeme spolu s dvoma, troma druhmi zelených listov, zjemníme rastlinnou smotanou – napríklad ryžovou, umeoctom alebo trochou soli a citróna. Pre odhlienenie môžeme pridať  štipku zeleného korenia. Pre tých, ktorý sa potrebujú skôr upokojiť, dochutíme korením asafoetida, ktoré má slovenský názov čertovo lajno. Naopak, ak sa niekto potrebuje viac nabudiť pre nejakú činnosť, siahneme pre dochutenie po čerstvo prelisovanom cesnaku. Rozmixované suroviny prinášajú do jedla vietor, ľahkosť, ale aj chaos. Ak sa chceme mixovaniu vyhnúť, nastrúhame či nakrájame všetky suroviny najemno, alebo hotovú “omáčku” prepasírujeme.

dsc_0469

Ako pôsobia suroviny

Pšeno podporuje pankreas, slezinu, žalúdok. Predstavuje element zeme. Dáva nám suché teplo, preto pôsobí ako krb v našom tele. Pšeno má tú výhodu, že aj po dlhom varení zostáva zásadité. Je veľmi smädné, preto na seba výborne naberá tekutiny. Prospieva kostiam aj zubom. Je v ňom dostatok železa a vápnika.

Ovos podporuje vytrvalosť. Jemné ovsené vločky s klíčkami, ktoré vieme dostať aj pre celiatikov v úplne bezlepkovej verzii, nahradia v mnohých jedlách vajce. Vďaka klíčkom obsahujú viac vitamínu E.

Dezert:

Ovocné  guľky bez lepku

Budeme potrebovať sezónne ovocie, ako slivky, marhule, hrušky, mirabelky…

Postup:

Rovnaký ako pri druhom chode, len cesto naplníme ovocím. Pri tejto tvorbe sú nám skvelými pomocníkmi deti a vnúčatá. 🙂

Poleva

Vyvarené guľky môžeme poliať makovou omáčkou so sladkým ovocím. Mak nasucho opražíme alebo opečieme v rúre pri 130 – 150 ˚C. Pomelieme ho, udusíme v troške vody alebo ovocnej šťavy so štipkou soli a sezónnym ovocím. Ak nie je ovocie dostatočne sladké, rozvaríme ho spolu so sušenými datľami. Kto nemá rád mak, môže si ich posypať na chrumkavo opraženými semiačkami či orechmi, karobom alebo kakaom, no pozor na hyperaktivitu z kakaa.

Ako pôsobia suroviny

Mak obsahuje kvalitné bielkoviny, dodá nám dobre vstrebateľný vápnik a iné minerály. Dokáže nás však aj upokojovať, zmierňovať stres a zlepšovať pamäť.

Slivky redukujú mýlenie, spájajú nás s nevedomým „ja“, zlepšujú intuíciu.

dsc_0395

Ako prísť na chuť novým chutiam

Na prípravu jedla sme použili ešte stále málo používané suroviny, ako slzovku, ovsené vločky, pšeno či hokkaido. Na nové chute si treba privykať. Často nám to pripomenú práve deti. Ľubka má dva osvedčené triky, ako ich podnietiť vyskúšať nové chute. „Náš mozog je rozdelený na dve hemisféry. Keď sa s jedlom stretnú prvýkrát, žiadna z pologúľ nemá záznam o skúsenosti s novou chuťou a vyhodnotí to ako cudzie, preto tomu nedôveruje a často odsúdi ako odmietnuté. Pri druhom stretnutí nájde “skúmajúca” časť v pamäti skúsenosť z chute, ktorú sme už zažili. Až pri treťom pokuse náš mozog vníma, že jedlo pozná, vyhodnotí, či je bezpečné a môžeme si ho vychutnať. Deťom by sme preto mali jedlo ponúknuť trikrát. Samozrejme platí, že jeme aj očami, preto  zaimprovizujeme aj s estetikou.  Ak im ani po tretí raz nezachutí, je dobré to rešpektovať.“ Druhý spôsob, ako ich otvoriť novým chutiam, je pripravovať jedlo s nimi. Vlastnoručne pripravené jedlo im k nemu dáva iný postoj a zároveň môžeme zažiť pekne strávený čas. Nezabudnime deťom povedať o láske, ktorá prechádza ich rukami do jedla. Jedlo v ich rukách bude mať navyše viac hravosti a tvorivosti.

Viac o zdravom varení pre deti nájdete v e-booku  Ako variť zdravo pre deti a pritom sa nenadrieť

Dobrú chuť, radosť z jedla aj zo života Vám želá Zuzka, Ľubka a malí šikovní pomocníci. 🙂

Radosť, uvoľnenosť a zdravie nám do života môže priniesť i prostredie, ktoré nás obklopuje. Naša prírodná záhrada a útulný domov je toho príkladom. Spísali sme dve knihy a natočili dokumentárny film, aby si viacerí ľudia mohli vytvoriť Zdravý a útulný domov s minimálnym rozpočtom a Krásnu, jedlú záhradu, v ktorej sa nenadriete. Klik na www.homereset.sk/obchod

obalka_zahradamm2x

obalka_byvanie-mm2x

obalka_film

 

 

 

 

mm

Vizitka: Ľubka Balážová je odborníčka na výživu, majiteľka obchodíku Ľubka – potraviny pre zdravie v Trnave. Riešenie zdravotných problémov ju doviedlo k zdravej výžive od delenej stravy, cez vegánsku, stravovanie sa podľa krvných skupín, makrobiotickú, surovú až po ayurvédu. Prednáša v oblasti výživy, realizuje kurzy varenia a je zakladateľkou občianskeho združenia S chuťou do života. www.lubka.info

Súvisiace články: 

Vôňa vám dokáže zmeniť život, zdravie aj vzťahy

Tajomstvo úspešného time manažmentu

Psychológia zdravej detskej izby

 

 

 

 

 

Tiež sa ti môže páčiť

Od Zuzana Matúšová Girgošková
27. 10. 2021
Celý rok sa na ne tešíme, najmä deti. Pre ne sme ochotní urobiť niekedy všetko. A to všetko si často…
Od Zuzana Matúšová Girgošková
23. 06. 2021
Nech bude raz naše dieťa remeselník, vedec alebo obchodník, v práci i súkromnom živote veľmi ocení schopnosť dokázať sa…
Od Zuzana Matúšová Girgošková
27. 04. 2021
Z rôznych strán neustále počúvam – chceme bývať viac v prírode, pestovať si vlastnú zeleninu a žiť v súlade s…
Od Zuzana Matúšová Girgošková
13. 03. 2021
Čaro éterických olejov som spoznala pred piatimi rokmi. Nazačiatku to bolo o pomoci pri liečení detských soplíkov kvapkami do nosa…
Od Zuzana Matúšová Girgošková
12. 03. 2021
 Rada by som s vám opísala príbeh radostneho tehotenstva.  Nebude taký. Pritom ho nepostrehla žiadna tragédia, “len negatívne” emócie….
Od Zuzana Matúšová Girgošková
05. 02. 2021
To by jeden neveril, že bábätká  nepotrebujú plienky. Ani ja som tomu veľmi neverila, pretože to chce vnímať signály dieťaťa….
Previous
Next

Get the latest articles

Subscribe to our notifications and be the first to know about our offers and articles.

Follow us: