Farmárčenie našej rodiny naberá na obrátkach. Po skúsenostiach s pestovaním a stavaním ekodomu, či ohrady, sme teraz získali na novej farme ešte aj skúsenosti s chovaním zvierat. Farmár Paul, ktorý nás hostí, ma veľké hospodárstvo so záhradami, sadmi, aj chlievmi. Neostáva nám teda nič iné, ako vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do zaujímavej práce. Jednou z nich bola aj kompletná výroba masla. Ako na to? Je to skutočne jednoduché a veľmi zábavné. S Jančím sme túto našu rodinnú aktivitu porovnali s hraním spoločenskej hry – hrajú ju všetci, bez rozdielu veku 🙂 , všetci sa zabavia, niečo nové naučia, no na rozdiel od hry, sú všetci víťazi a všetci dostanú odmenu – vlastnoručne podojené mlieko a z neho maslo. Skvelý návod na trávenie večera.
Návod na výrobu masla a zábavy
V obchode nájdete drahé maslo, alebo lacnejšiu maslovú chuť. U Paula na farme nájdete kravu a dobrovoľníkov. 🙂 Celá príprava je veľmi jednoduchá, čo by človek z mesta, ako som ja, nikdy nepovedal!
Prvý krok – podojiť kravu
Na kravy sme sa v detstve chodievali pozerať so sestrou takmer každý deň. Bol to jeden z cieľov našich prechádzok s ockom. Kravín sme mali hneď za našim panelákom. Dôverne poznám pach, bučanie, aj zvuk kravských zvonov. No podojiť kravu je už iné „kafé“! Čo už, keď sme sa dali na dráhu farmárov? Vzala som vedro, farmár mi doniesol kravu a šlo sa na vec. Opláchli sme si ruky s mliekom z vemena a namastili špeciálnou protizápalovou mastičkou. Potom nasledovalo známe – „chytnout, zmáčknout a zatáhnout“ 🙂 a mlieko striekalo priamo do vedra za ovácii mojich fanúšikov. Deti sa nestačili diviť, že z kravičky strieka mlieko. Jujkali, pišťali, smiali sa. Veľmi podobné emócie a zvuky sme vydávali aj my s Jančim. Mali ste vidieť tú radosť! Keďže až tak dobrá dojička nie som, prebral po chvíli dojenie Paul. Ako on hovorí, jeho ruky sú už natrénované a silné. Po pol hodine bolo sedemlitrové vedro plné.
Druhý – vyrobiť dobré maslo
Mlieko odstálo dva dni v chladničke a na povrchu sa vytvorila hustá smotana. Tú sme s Paulom odobrali do mixéra. Chvíľu sme ju nechali odstáť, aby sa zohriala a ľahšie vyšľahala. Potom sme spustili mixovanie, ktoré trvalo len niekoľko minút. Na povrch vyšiel cmar, ktorý sa oddelil od tuku a vzniklo maslo.
Mixujeme smotanu na maslo
Cmar som vyliala do hrnčeka, ktorý Paul vypil. Do masla v mixéri som priliala vodu a opäť spustila mixér. Paul tvrdí, že ak chceme, aby nám maslo čo najdlhšie vydržalo, musíme ho „umyť“ od zvyšného cmaru. Mixovaním sa opäť oddelil cmar s vodou. Všetko som to zopakovala ešte raz.
Pridáme vodu, aby sme premyli maslo
Maslo som vytrela z mysy na drievko a pomocou drevených lopatiek som z hmoty vytláčala vodu.
Vyberieme maslo a uložíme si ho na drievko
Niekoľko krát som stláčala maslo, až kým malo dobrú formu a žiadna voda ani cmar, už netiekla. Zvládne to aj malé dieťa, napríklad Elen, Paulová sedem ročná dcéra.
Vytlačíme vodu a cmar z mlieka
Moje pocity
Waw! Malo by sa to zaradiť medzi povinné predmety v škole. Namiesto podrobného učenia sa skladby tela zvierat, či rastlín, by sme mohli naše deti učiť ako vyzerá praktický život. Teda ako a kedy sa sadia rastliny, ako a z čoho prichystať krmivo pre zvieratá na zimu, alebo ako sa vyrába maslo. Presne to totiž robia novozélandskí učitelia tu na školách. Učia žiakov praktický život v spojení s prírodou. Možno práve preto nikde nenájdete odpadky na uliciach, ani pri riekach, prípady s týraním zvierat a podobne. Aj naše deti by sa tak dozvedeli ako sa to maslo do supermarketu dostalo a tiež by si vybudovali vzťah k vzácnemu pokladu, ktorý máme všetci a zadarmo!
Ešte raz postup:
- Podojiť kravu
- Odstáť mlieko, aby vznikla smotana
- Odobrať smotanu a vymixovať z nej maslo
- Oddeliť cmar a maslo v mixéri
- Dvakrát premyť maslo vodou, ktorú pridáme do mixéra
- Z masla vytlačiť vodu a vytvoriť peknú formu
- Dobrú chuť!
Čas na prípravu: Pol hodina dojenie, dva dni na vytvorenie smotany, 10 minút na výrobu masla zo smotany.