Trojkurz - Naplánuj, Vybuduj, Vypestuj

+ bonus živá podpora do 16. 4.

Pestovanie bez driny vo foliovníku

Pestovať bez driny a chémie

Efektívne pestovanie

Pestovanie nemusí byť drina a rovnako nemusí byť úspešné len s použitím umelých hnojív a chemických postrekov. Som lektorka permakultúrnych kurzov a permakultúrna dizajnérka. Za desať rokov mám odskúšané, že najlepší recept na bohatú a zdravú úrodu je premýšľať! 

Efektívny záhradkár viac premýšľa ako drie. Čo to znamená, že viac premýšľa? Že je zvedavý a snaží sa prírode porozumieť. Nehľadá skratky a rýchle radikálne riešenia. V záhrade pracuje kontinuálne s vedomím, že nič v prírode nevznikne zo dňa na deň, ani les, ani lúka ani samočinná záhrada. Trpezlivosť, zvedavosť a systematickosť.

Som síce dizajnérka prírodných záhrad, no zároveň som pragmatická, systematická a mám rada usporiadanosť. Nie v tom, ako mať dokonalý anglický trávnik a rôzne frakcie farebného štrku, ale v tom, ako si zabezpečiť na seba nadväzujúcu úrodu po 9 mesiacov v roku alebo v tom, ako vypestovať nádhernú kvitnúcu záhradu od skorej jari až po neskorú jeseň. Poďme sa spolu pozrieť, ako učím svojich kurzistov plánovať si novú pestovateľskú sezónu a zároveň vám odporúčam pozrieť si aj špeciálnu Vianočnú ponuku, kde nájdete kurz Naplánuj v zvýhodnenej cene TU >>>

Pestovať bez driny a chémie
Pestovať bez driny a chémie

Tri oporné body plánovania pri pestovaní

Kým pôda pod snehom odpočíva, efektívny, permakultúrny záhradník premýšľa a plánuje. Kľúčom pre efektívne pestovanie a plánovanie je:

  • Myslieť na to, aby sme neplytvali. Stáva sa, že vysadíme viac cukín ako zjeme, pretože nie sú našim favoritom v kuchyni. Cukiny zabudneme alebo prestaneme zbierať. Nestihneme darovať alebo spracovať. Alebo vysadíme kopec paradajok a nestíhame sa o ne starať, zalamovať zálistky, viazať k opore a potom ich spracovať. Stáva sa, že zhnijú na záhonoch.
  • Naopak, myslieť na to, aby nám nič nechýbalo. Pýtať sa samého seba, čo máme radi na tanieri. Čo sme minulý rok zabudli vysadiť a chýbalo nám to. Mne pred dvoma rokmi chýbala cvikla na záhonoch. Zabudla som ju vysiať. Nasledujúcu sezónu som ju mala medzi prvými rastlinami v zozname rastlín pre pestovanie. 
  • Myslieť na to, aby sme sa zo záhrady nezbláznili. Znamená to aj vyváženosť a premyslenosť. V prvom príklade som písala o rastline cukiny, ktoré si vyžadujú množstvo miesta. Miesta, ktoré by sme mohli radšej využiť pre iné rastliny. Pri nechcených paradajkách ide kopec energie pre úrodu, ktorú napokon nestihneme spracovať. 
Pestovať bez driny a chémie
Pestovať bez driny a chémie

V spolupráci s mesačníkom Záhradkár vám ponúkam k nahliadnutiu jeden z mojich článkov tu.

Potenciál záhrady a moje potreby

Nemrhať, nepostrádať a dbať na vyváženosť času, energie a peňazí. Poďme sa na to pozrieť ešte detailnejšie. Potrebujeme vedieť, aký potenciál má naša záhrada pre pestovanie:

  • aká je veľká,
  • aká je  kondícia pôdy,
  • a aké sú podmienky na pestovanie.

Ďalšie informácie potrebujeme vedieť o sebe. Aké sú moje očakávania a môj jedalniček. Aby ste si rozšírili obzor informácií o tejto problematike, odporúčam vám pozrieť si balík webinárov 2 z Vianočnej ponuky TU >>>

Naše limity a možnosti

Aký je môj priestor na pestovanie? Mám priestor na pestovanie 3×3 m2, teda 9 m2 alebo pestovateľskú plochu 40 m2? Na 9 m2 vieme vypestovať celú paletu zeleniny, ale z každého rožka troška na obohatenie nášho jedálnička. Chce to zapojiť intuíciu, kreativitu, koncepčnosť a držať sa kontinuálnosti. A potom to ide! Záhon je neustále zelený, plný plodov od skorej jari až po neskorú jeseň. Pri „veľkých očiach“ vo veľkej záhrade je užitočné si povedať, koľko času chcem v záhrade stráviť. Mám predstavu, že chcem byť plne sebestačný, tak potom musím patrične k tomu aj vynaložiť úsilie, čo pri plnej potravinovej sebestačnosti znamená rozlúčiť sa so zamestnaním, pretože naša záhrada sa ním stane. Chcem toľko času, energie a aj peňazí tomu venovať?

Potenciál záhrady

Kondícia pôdy hovorí o tom, aká je jej kvalita, zapisujeme si choroby a škodcov, ak sme v záhrade už pestovali a nie je to naša prvá sezóna. Stav pôdy sa dá zlepšiť systematickou prácou na jej budovaní. Aké mám podmienky? Pestujem na Orave alebo v Dunajskej Lužnej? Mám záhradu na veternom kopci, či v mrazovej doline alebo na chránenom južnom svahu? To všetko vplýva na to, aký systém pestovania si nastavíme. O tom, však už v komplexných kurzoch. V tomto článku chcem priniesť informácie, na ktoré je dobré myslieť, aby sme v záhrade s prírodou nebojovali ako s veternými mlynmi.

Aké množstvá a pre koho pestujete?

Druhá otázka je, pre koľko osôb potrebujem úrodu vypestovať? Pre rodinu s dvoma deťmi alebo pre tri generácie na jednom dvore? Pestujem na rýchlu spotrebu čerstvých potravín, alebo chcem uskladniť? Napríklad sušiť paradajky, vyrobiť si domácu vegetu. Chcem mraziť napríklad špenát, kôpor, brokolica, karfiol, ružičkový kel? Mám pivnicu?! Viem uskladniť koreňovú zeleninu, tekvice, cibuľu, cesnak, zemiaky…

Pestovať bez driny a chémie
Pestovať bez driny a chémie

Aby sme sa nezbláznili

Mať primerane, aby sme sa nezbláznili alebo naopak nepostrádali. Učím robiť si o tom záznamy, napísať si to na papier. Mám tabuľky, ktoré vedú študentov k tomu vytvoriť si obraz o svojich potrebách a reálnych možnostiach záhrady. Dobré je spísať si do tabuľky veľkosť plochy, počet osôb a vytvoriť si zoznam obľúbenej zeleniny. Z toho sa dá vyvodiť počet kusov priesad či semienok. Čo bude výsledkom takéhoto plánovania? Váš pestovateľský zoznam. Vyhnete sa vyhodeným peniazom za nepotrebné priesady a semienka. V záhrade bude rásť to, čo reálne aj jedávate. 

Tip na pestovanie podľa jedálnička

Zoznam zeleniny je užitočné vytvoriť si podľa nasledujúceho kľúča. Ako často varíme? Len cez víkendy alebo aj cez týždeň? Varíme len večere alebo aj obedy na dennej báze? Jeme ako prílohu iba zemiaky a ryžu, alebo je v našom jedálničku aj zemiakovo-tekvicová kaša, cukinové či cviklové placky. Skvelá príloha je cviklový šalát alebo zelerový. Zo zeleru môžeme robiť oškvarky, hranolky a zo stopkového zeleru napríklad smoothie. Výborné sú cukinové koláče i chlieb. Stravovanie podľa toho, čo dopestujeme v záhrade nám dokáže otvoriť úplne nové obzory a spestriť náš jedálniček na nepoznanie. 

Snažím sa ako profesionál prinášať inšpirácie pre širokú verejnosť. Preto rada publikujem aj v médiách. No viem, že len to nestačí a mnohí z vás chcete byť profesionálom pre svoju vlastnú záhradu. Ponúkam vám balík kurzov ako efektívne a ekologicky pestovať  Kurz Vypestuj vo vianočnej zľave a ako si navrhnúť vlastný prírodný raj Kurz Naplánuj. Úprimne sa teším z každej ďalšej ekologickej záhrady.

Tiež sa ti môže páčiť

Predošlé
Ďalšie

Získajte najnovšie články

Prihláste sa na odber upozornení od nás a buďte prvý, kto sa dozvie o našich ponukách a článkoch.

Sledujte nás: